Hoe kies je een boekhoudprogramma dat bij je past?Een passend boekhoudprogramma kiezen is niet zo eenvoudig. Want waar moet je allemaal op letten?

In onderstaande checklist helpen we je een handje op weg en vertellen we waar je op moet letten bij het aanschaffen van een boekhoudprogramma.

 

1. Bankkoppeling

Onderzoek of je boekhoudprogramma koppelt met je bankrekening en of hier kosten aan verbonden zijn. Als je de bankrekening niet kan koppelen dan ben je dagelijks veel tijd kwijt aan het handmatig inlezen van je bankafschriften. Onderzoek daarnaast ook de bankkoppeling gratis is. Veel aanbieders bieden de bankkoppeling namelijk aan tegen een meerprijs

 

2. Kan je accountant meekijken?

Het is heel makkelijk als je accountant in je boekhoudprogramma mee kan kijken. Zo werk je veel efficiënter samen. Het versturen van screen shots via de email of WhatsApp is verleden tijd. In Unit4 Multivers zit een handige communicatiemodule. Deze module is speciaal gebouwd om de communicatie tussen ondernemers en accountants te verbeteren. De communicatie vind plaats binnen het boekhoudprogramma en je hebt allebei een eigen inbox. Zo mis je nooit meer een bericht en werk je snel samen.

 

3. Hoe slim is het boekhoudprogramma

In een boekhoudprogramma komen veel verschillende soorten technologie samen. Deze technologie denkt met je mee en zorgt ervoor dat je minder tijd kwijt bent aan de boekhouding. Zo kan jij je richten op zaken die voor jou als ondernemer belangrijk zijn. Bijvoorbeeld het bellen van klanten, het maken van afspraken of het versturen van een factuur via je boekhoudprogramma.

 

4. Koppelt het boekhoudprogramma met de Belastingdienst?

Je boekhoudprogramma is de centrale plek waar je de administratie van je bedrijf in vastlegt. Hierin sla je alle belangrijke financiële gegevens in op. Maar deze gegevens heb je ook weer op andere plekken nodig. De belangrijkste hiervan is de Belastingdienst. De meeste ondernemers kiezen ervoor om ieder kwartaal btw-aangifte te doen. Hiervoor moet de gegevens die in je boekhoudprogramma staan verstuurt worden naar de Belastingdienst. Het is dan wel zo handig als jouw boekhoudprogramma een automatische koppeling heeft.

 

5. Koppelt het boekhoudprogramma met andere softwarepakketten waar je gebruik van maakt?

Je boekhoudprogramma is vaak niet het enige softwaresysteem dat je gebruikt. Vaak maken ondernemers ook nog gebruik van bijvoorbeeld branchespecifieke oplossingen. Waarin je specifieke informatie die voor jouw beroep noodzakelijk is kan vastleggen. Denk aan webshopsoftware voor een webwinkel, een kassasysteem voor een retailer en urensoftware voor de zakelijke dienstverlening. Het is dan wel zo fijn als je deze gegevens kan delen met het boekhoudpakket. Dit scheelt namelijk veel werk dat je beter kan besteden in ondernemer dan in overtypen.

 

Verder lezen over boekhouden? Klik op de link voor interessante artikelen en blogs!