4 tips om winst te behalen met slimmer boekhouden


Door: Robin van Kalkeren | 14 oktober 2019

Bij veel bedrijven loopt ongemerkt winst weg. Bijvoorbeeld doordat de bank doorlopende provisie in rekening brengt. Als je boekhouding onvoldoende inzicht biedt, blijf je dat geld betalen. Je maakt dan minder winst. Maar als je de boel op de rit hebt, vallen dit soort zaken op. In deze blog geven we 4 tips om door slim boekhouden weer de focus op winst te krijgen.

 

Laat je boekhouder meekijken

Een online boekhouding scheelt niet alleen in de kosten maar werkt ook snel en efficiënt. Met scan- en herkensoftware zet je met elk device je bonnetjes meteen goed in het systeem. Daarmee bespaar je tijd. Je kunt daardoor ook vlot schakelen op basis van betrouwbare feiten. Bijsturen is makkelijker als je niet op de kwartaal- of halfjaarcijfers hoeft te wachten, maar inzicht hebt in de meest actuele cijfers. Als je je boekhouder of accountant toestemming geeft om mee te kijken, kan hij je beter van dienst zijn als je een vraag hebt. Ook kan hij op basis van actuele cijfers doen waar hij goed in is: advies geven op financieel en fiscaal gebied. Hij kent de regelingen en weet waar voordeel te behalen valt.

Heel praktisch scheelt het ook in brandstof en afschrijving want jullie hoeven niet bij elkaar op bezoek. In onze blog ‘de toegevoegde waarde van een goede boekhouder’, lees je er meer over.

 

Gebruik automatische koppelingen

Je bespaart veel tijd en voorkomt onnodige fouten met een online boekhoudprogramma als daar automatische bankkoppelingen in zitten. Dat betekent: geen getallen of rekeningnummers overtypen, geen gedoe met Excel-sheets. Je kunt dan ook je banksaldo checken en de financiële status van je bedrijf bijhouden. Een tip voor starters: neem een aparte bedrijfsrekening. Dat geeft je meer financieel overzicht.

Je hebt ook minder overtikwerk als je boekhoudprogramma kan ‘praten’ met bedrijfsprogramma’s, zoals je CRM-, kassa- of voorraadsysteem. Op die manier komen je cijfers automatisch in je administratie terecht.

 

Plan een vast moment in voor je boekhouding

Online boekhoudprogramma’s houden je omzetbelasting bij en zetten je aangifte klaar voor de Belastingdienst. Daar bespaar je weer veel tijd mee. Je moet dan wel een vast moment inplannen voor het scannen van bonnetjes. Dat is sowieso verstandig, want die manier van werken biedt de beste garantie om je administratie op orde te houden.

 

Als je secuur met bonnetjes omgaat, zit er nog meer voordeel voor je in.[1] Want mét bonnetje kun je van een zakelijke aankoop de btw terugvorderen. Zonder bonnetje wordt het een privé-aankoop. Die betaal je van je netto-inkomen, dat overblijft na aftrek van inkomstenbelasting. Het tarief van de inkomstenbelasting ligt wel iets hoger dan dat van de btw.

 

Leg eerst de winst opzij

Behalve met online en slimmer boekhouden valt ook winst te behalen met ánders boekhouden. De Amerikaan Mike Michalowicz[2] schreef verschillende bestsellers over businessproblemen. Hij stelt voor om niet langer uit te gaan van de traditionele boekhoudformule: omzet minus kosten is winst. In zijn ogen is het beter om eerst de winst als uitgangspunt te nemen. Daarmee kun je je bedrijf runnen van het geld dat overblijft. Als dat niet voldoende is, moet je snijden in de kosten. Volgens hem word je door zijn ‘Profit First methode’ eerder geprikkeld om na te denken over innovatie dan wanneer je de focus vooral op het verhogen van de omzet legt. ‘Want dat levert waarschijnlijk eerder meer stress op dan meer winst’.

 

Wil jij ook beginnen met online boekhouden? Neem dan contact met ons op.

 

Unit4 | Download nu het e-book!

Download nu het e-book!Artikel delen?