Door: Jouke Sjaardema | 26 augustus 2019
Huiswerk voor de Wet arbeidsmarkt in balans.
Je herkent het wel, een spandoek met ‘De scholen zijn weer begonnen’. Voor jou en mij een waarschuwing voor de schooljeugd in het verkeer, maar voor henzelf het begin van ‘heb jij jouw huiswerk al af?’. In bijna iedere eerste les van het nieuwe schooljaar krijgen ze te horen dat ze op tijd moeten beginnen en dat er geen uitstel mogelijk is van de uiterste inleverdatum voor een project of werkstuk. En wanneer het erop aankomt, is er paniek, stress, rode vlekken en blaren waarop ze moeten zitten en dan ligt het toch weer aan die stomme school!
Per 1 januari 2020 wordt de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) ingevoerd en uitstel hoeven we voor de meeste maatregelen niet te verwachten. Weet wat je moet doen en begin dus op tijd. Dat voorkomt paniek, stress, rode vlekken en blaren waarop je moet zitten. Die blaren gaan geld kosten, zo’n 5% van de loonsom van een werknemer. Eenvoudig gezegd betaalt de werkgever voor de vaste werknemer 5% minder WW-premie, dan voor de niet vaste werknemer. Door je daar goed op voor te bereiden, kan je dit premieverschil voor een deel van het werknemersbestand wellicht voorkomen.
Ik zal je op weg helpen met enkele aandachtpunten die van invloed kunnen zijn op de WW-premie. In de basis betaal je voor een werknemer 5% minder WW-premie wanneer er sprake is van een schriftelijke arbeidsovereenkomst, voor onbepaalde tijd, met een vast aantal uren. Voor die basiscriteria volgt hieronder een korte toelichting.
Schriftelijke arbeidsovereenkomst
Een belangrijke voorwaarde voor de lage WW-premie is dat er sprake is van een schriftelijke arbeidsovereenkomst. Dat moet aantoonbaar zijn, ook wanneer iemand al meer dan 20 jaar in dienst is en ooit als zaterdaghulpje is begonnen. Inventariseer dit en neem eventueel maatregelen. Het zal later dit jaar vastgelegd moeten worden in jouw HR- of salarissysteem en per 2020 deel uitmaken van de loonaangifte. Een ‘ja’ in de aangifte van 2020 kan je 5% WW-premie besparen.
Bepaalde of onbepaalde tijd
In de huidige loonaangifte wordt doorgegeven of er sprake is van een arbeidsovereenkomst voor bepaalde of onbepaalde tijd. Dit zal dus vastgelegd zijn in jouw HR- of salarissysteem. In de praktijk blijkt hier veel vervuiling in te zitten en loopt een UWV hier pas bij een uitkeringsaanvraag tegenaan. Controleer je administratie hierop. Alleen contracten voor onbepaalde tijd komen in aanmerking voor de lage WW-premie en wat houdt je tegen om tijdelijke contracten die begin volgend jaar voor onbepaalde tijd verlengd gaan worden, al iets eerder om te zetten in een contract voor onbepaalde tijd.
Vast overeengekomen arbeidsduur
Is er geen sprake van een vast overeengekomen arbeidsduur, dan is er volgens de standpunten van het kabinet een inkomensrisico voor de werknemer. Dit leidt tot een hoge WW-premie. De klassieke oproepkracht valt hieronder, maar ook een werknemer met een min-maxcontract. Ook voor parttimers met veel meeruren zal uiteindelijk de hoge premie betaald gaan worden. Juist op het gebied van de arbeidsduur heb je ‘huiswerk’ en dat kan je geld besparen. Begin dus op tijd!
Huiswerk
De scholen zijn weer begonnen en de scholier moet op tijd beginnen met zijn huiswerk. Voor de WAB hebben zowel de HR-, als de salarisafdeling hun huiswerk:
Begin op tijd met de WAB, want de ‘inleverdatum’ van 1 januari 2020 zal niet opgeschoven worden.