Hoe goed is jouw BTW-aangifte?


Door: Robin van Kalkeren | 14 januari 2020

Een vraag waar je wellicht nooit bij stilstaat, omdat het net als het doen van de administratie een verplicht nummer is dat je maandelijks, per kwartaal of per jaar op de automatische piloot afdraait. Zonde, want het mag dan een verplichting zijn, maar dat betekent niet dat je jezelf en/of je eigen onderneming tekort moet doen. Het goed regelen van je btw-aangifte betekent dat deze volledig en foutloos is, tijdig wordt aangeleverd (om boetes te voorkomen) en zodanig dat je maximale fiscale aftrek realiseert (dus terugkrijgt waar je recht op hebt). Liefst op een manier die je zo min mogelijk inspanning kost.

 

Zelf doen of uitbesteden

Btw-aangifte kun je – net als je boekhouding – zelf doen, maar je kunt het ook uitbesteden aan een accountant of administrateur. Dan weet je in elk geval zeker dat je met iemand werkt die precies op de hoogte is van de meest recente wet- en regelgeving en hoe je hier optimaal gebruik van kunt maken. Vaak bestaat ook de mogelijkheid om samen te werken met de persoon aan wie je het werk uitbesteedt: jij voert de administratie en je accountant kijkt mee en doet de controles en de uiteindelijke aangifte.

 

Op zoek naar een goede accountant die de btw-aangifte voor je uit handen kan nemen? Bekijk dan deze pagina voor een goede accountant bij jou in de buurt.

Een kwestie van bijhouden

Bedenk voor jezelf een systeem hoe je omgaat met de facturen en bonnetjes voor de uitgaven die je namens / voor je onderneming doet. Dat voorkomt dat je vlak voor het doen van je aangifte met je handen in het haar zit omdat het benodigde papierwerk ontbreekt. Vergeet ook niet dat je administratie en bonnetjes minimaal 7 jaar bewaart voor het geval je btw-controle krijgt.

Zorg ervoor dat je je facturen op tijd en zonder fouten naar je klant stuurt én dat je in de gaten houdt  dat ze op tijd worden betaald. Jij moet namelijk op een vast moment de btw over deze bedragen aan de belasting overmaken en als je facturen dan nog niet betaald zijn, moet je deze bedragen zelf  voorschieten – en  dat wil je natuurlijk niet.

 

Moeilijk of makkelijk?

Als ondernemer wil je zo min mogelijk van je tijd kwijt zijn aan het doen van je administratie, maar een overzichtelijke en goed bijgehouden boekhouding. Correcte aangiftes zijn belangrijk voor de gezondheid van je bedrijf (én die van jezelf!). Je kunt in Excel staatjes bijhouden van binnengekomen en verzonden facturen die je vervolgens overklopt in het btw-aangifteportaal of doorstuurt naar je accountant. Dit is echter een heel bewerkelijk en foutgevoelig proces. De persoon die de btw-controle doet, moet op die manier bovendien heel wat losse (digitale of papieren) dossiers door voordat goedkeuring kan worden geven.

 

Je kun er ook voor kiezen om niet te gaan voor de prachtige draaitabellen van Excel, maar voor een softwareoplossing die jou echt ondersteunt. Die je inzicht geeft in het totale aangifte proces, je precies laat ziet wat je hebt aangegeven en wat nog openstaat. Die de btw-controle een stuk eenvoudiger maakt omdat je direct vanuit de btw-aangifte met een paar klikken je boekstukken of facturen kunt raadplegen. Moeilijk of makkelijk? De keuze is aan jou.

 

Nieuwsgierig naar de makkelijke variant? Probeer Unit4 Boekhoud Gemak 30 dagen gratis!

 

Tips voor de komende aangifte

  • Per januari 2020 moeten eenmanszaken gebruik gaan maken van hun nieuwe btw-identificatienummer, dat ze onder andere op hun facturen en website moeten vermelden.
  • De kleineondernemersregeling verandert per 1 januari 2020 – check even of deze regeling op jou van toepassing is en wat (de verandering) voor jou inhoudt
  • Komt (een deel van) je omzet van opdrachtgevers in andere Europese landen, denk dan ook aan de ICP-aangifte (Vak 3B)
  • Een aftrekpost die nog steeds regelmatig verkeerd wordt gebruikt is 1d Privégebruik – als je goederen of diensten koopt die zowel zakelijk als privé worden gebruikt, let dan goed op of btw al dan niet aftrekbaar is

 

 

Unit4 | Haal jij het maximale uit je btw aangifte? Check het hier!

Haal jij het maximale uit je btw aangifte? Check het hier!


Artikel delen?