Maak jij als ondernemer optimaal gebruik van je accountant / boekhouder?


Door: Gijs Gompen | 29 april 2020

Je boekhouding valt voor jou waarschijnlijk in de categorie ‘noodzakelijk kwaad’. Hetzelfde geldt wellicht voor je accountant of boekhouder. Maar doe je jezelf en je bedrijf dan niet te kort? Elke ondernemer is wettelijk verplicht om een boekhouding te voeren wat tevens de basis is van je belastingaangifte. Sommigen doen deze werkzaamheden zelf, anderen besteden het uit. Als je dan toch een specialist in de arm neemt om bepaalde taken van je over te nemen, zorg er dan voor dat je optimaal gebruikmaakt van zijn kennis en kunde. Wat kan een financieel specialist allemaal voor je doen en hoe zorg je ervoor dat je hier goed gebruik van maakt?

 

Basis op orde

Natuurlijk zit er verschil tussen de dienstverlening van een accountant of boekhouder, maar gewoonlijk verzorgen beiden je boekhouding, btw-aangifte en/of je aangifte inkomstenbelasting. De door jou ingehuurde financieel specialist voert voor jou een of meerdere van eerder genoemde activiteiten uit omdat hij de fijne kneepjes van het vak kent. Omdat hij de meest recente wet- en regelgeving het best in jouw voordeel uit kan leggen. En omdat jij je, net als het merendeel van de ondernemers van Nederland, liever bezighoudt met ondernemen. Maar is dat alles? Nee! De financieel specialist kan je ook helpen om je boekhouding / administratie goed in te richten. Hij kan je helpen om je interne organisatie zodanig neer te zetten dat er sprake is van maximale flexibiliteit waarmee je kunt anticiperen en inspelen op positieve én negatieve veranderingen waarmee je wordt geconfronteerd. Hierdoor krijg je meer controle over je bedrijf en ontstaat er ruimte voor creatief ondernemerschap.

 

Hulp bij specifieke financiële en administratieve uitdagingen

Op dit moment loopt het benchmarkonderzoek ‘Grip op de business 2020’. Het grootste deel van de ondernemers die hieraan deelnemen, geven aan dat financieel inzicht een bepalende factor is voor hun bedrijfsvoering. Om dat inzicht te krijgen, kun je samen met je financiële specialist werken aan het standaardiseren van administratieve processen. Maar ook het digitaliseren en automatiseren van deze processen, het verbeteren van interne productiviteit en het genereren van inzichten door toepassingen van Business Intelligence en Analytics zijn zaken waar zij je bij kunnen helpen. Samen kun je kijken naar het ontwikkelen van een heldere visie en strategie op de financieel administratieve organisatie. Houd je je liever bezig met meer praktische zaken, dan kunnen financieel specialisten je helpen door de juiste kennis en vaardigheden beschikbaar te stellen om je te helpen díe (informatie-) technologie in te zetten die je helpt bij realiseren van specifieke doelstellingen. Of rapportages op te zetten waardoor jij veel beter een vinger aan de pols kunt houden van je eigen organisatie.

 

Dit kan financieel advies concreet voor jou betekenen

Het lijkt voor de leek af en toe misschien goochelen met cijfers, maar goed financieel advies kan je heel veel opleveren. Operationeel advies over het inrichten van de administratieve en financiële administratie zorgt ervoor dat je in zo min mogelijk tijd een goede administratie voert en een hogere productiviteit realiseert. Beleidsmatig advies over het inrichten van rapportages betekent dat je belangrijke besluitvorming kunt baseren op concrete inzichten in plaats van aannames. Succesvolle investeringen, effectieve informatiestromen, voldoen aan wet- en regelgeving en vermindering van kosten. Het ligt allemaal binnen handbereik. En vergeet niet: je financieel specialist is ook maar een mens. Komt hij niet uit zichzelf met waardevolle adviezen, dan vraag je er toch gewoon zelf om!

 

Meer weten?

Wil je meer weten over wat jouw financieel specialist voor je kan betekenen? En hoe collega-ondernemers in Nederland hun voordeel doen met adviezen van hun accountant / boekhouder? Doe dan zelf mee met het onderzoek en ontvang een persoonlijke benchmark én het totale trendrapport met nuttige tips en adviezen die je zelf in de praktijk toe kunt passen.